piątek, 30 września 2016

Banan - bohater drugiego śniadania!



O tym, że warto jeść banany, wiedzą wszyscy. Lubią je dzieci i dorośli. Idealnie pasują do drugiego śniadania lub deseru.
Mają piękny, słoneczny kolor i przepyszny miąższ.

Karol z klasy V przygotował dla Was bananowy artukuł o tym pełnym witamin owocu.
Zatem - smacznej lektury!



Banan to roślina z rodzaju bananowatych, w obrębie tego rodzaju znajduje się co najmniej 70 gatunków.  Występuje naturalnie w strefie międzyzwrotnikowej Azji, Afryce i Australii. Część gatunków dostarcza jadalnych owoców. Słowo banan pochodzi prawdopodobnie od arabskiego słowa banan, co oznacza palec.



Warto jeść banany ponieważ mają dużo witamin i minerałów. Banany dostarczają człowiekowi większość potrzebnych dla zdrowia minerałów w dostatecznych ilościach – a więc wapnia, fosforu, fluoru, magnezu – oraz licznych witamin, takich jak C, B1, B2, B12, A, E.  Każde 100 gramów tego owocu dostarcza 100 kalorii.


Przepis na bananowy torcik z karmelem

Ciasto:
- 225g masła w temperaturze pokojowej + odrobina do nasmarowania formy
- 250 g mąki + odrobina do obsypania formy
- 200g cukru
- 4 duże jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
- 1/2 łyżeczki soli

Karmel:
- 200g drobnego cukru
- 300ml śmietanki kremówki 36%
- nasionka z jednej laski wanilii
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Banany i śmietanka:
- masło do podsmażenia bananów
- 3 banany
- 1 łyżka brązowego cukru
- cynamon (do smaku, u mnie 3 spore szczypty)
- 500ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru                 
-2 łyżki karmelu




Karol M. kl.V

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz