O tym, że warto jeść banany, wiedzą wszyscy. Lubią je dzieci i dorośli. Idealnie pasują do drugiego śniadania lub deseru.
Mają piękny, słoneczny kolor i przepyszny miąższ.
Karol z klasy V przygotował dla Was bananowy artukuł o tym pełnym witamin owocu.
Zatem - smacznej lektury!
Banan
to roślina z rodzaju bananowatych, w obrębie tego rodzaju znajduje się co
najmniej 70 gatunków. Występuje
naturalnie w strefie międzyzwrotnikowej Azji, Afryce i Australii. Część gatunków dostarcza jadalnych owoców. Słowo banan
pochodzi prawdopodobnie od arabskiego słowa banan, co oznacza palec.
Warto
jeść banany ponieważ mają dużo witamin i minerałów. Banany dostarczają
człowiekowi większość potrzebnych dla zdrowia minerałów w dostatecznych
ilościach – a więc wapnia, fosforu, fluoru, magnezu – oraz licznych witamin,
takich jak C, B1, B2, B12, A, E. Każde 100 gramów tego owocu dostarcza 100 kalorii.
Przepis
na bananowy torcik z karmelem
Ciasto:
-
225g masła w temperaturze pokojowej + odrobina do nasmarowania formy
-
250 g mąki + odrobina do obsypania formy
-
200g cukru
-
4 duże jajka
-
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki soli
Karmel:
-
200g drobnego cukru
-
300ml śmietanki kremówki 36%
-
nasionka z jednej laski wanilii
-
1/4 łyżeczki soli
-
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Banany
i śmietanka:
-
masło do podsmażenia bananów
-
3 banany
-
1 łyżka brązowego cukru
-
cynamon (do smaku, u mnie 3 spore szczypty)
- 500ml śmietanki kremówki
-
2 łyżki cukru pudru
-2
łyżki karmelu
Karol
M. kl.V
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz